Nieuws

7 september 2023

 
De gesprekken en nauwe samenwerking met Bright Richards voor het onderstaande profiel in De Groene Amsterdammer heeft na publicatie geleid tot een onverwachts vervolg: sinds maart 2023 ben ik als freelance schrijver, acteur en trainer aangesloten bij New Dutch Connections! Een mooie en interessante ontwikkeling waar ik heel blij mee ben.

Kijk hier:voor meer informatie over Bright Richards en de projecten van New Dutch Connections.

7 september 2023

 
Klik hier:
voor mijn profiel van de Liberiaanse theatermaker Bright Richards en zijn organisatie New Dutch Connections in De Groene Amsterdammer.

7 september 2023

 
Klik hier: voor mijn profiel van de Nederlandse theatermaker Steef de Jong in De Groene Amsterdammer.

7 september 2023

 
Klik hier: voor mijn optreden bij Echt gebeurd! Een persoonlijk verhaal dat ik nog nooit eerder met een publiek heb gedeeld...

7 september 2023

 
Na een lange radiostilte pak ik de digitale draad weer op. In de komende berichten volgen de links naar enkele artikelen die ik de afgelopen twee jaar schreef en een optreden bij het theaterprogramma Echt gebeurd!

7 juli 2021

 
Vorige week woensdag was het zover: mijn debuut in De Groene Amsterdammer! Een artikel dat een keer niet over voetbal of over mezelf gaat! Lees hier :
het artikel

1 juni 2021

 
Vandaag was ik te gast bij het radioprogramma Dit is de dag op NPO 1 om naar aanleiding van de terugtrekking van de jonge tennisster Naomi Osaka uit Roland Garros te praten over mentale weerbaarheid en kwetsbaarheid in de topsport... Is het een dapper besluit of het gevolg van 'divagedrag' dat schadelijk is voor de sport...? Ik heb mijn best gedaan om mijn mening zo genuanceerd mogelijk te formuleren... Luister hier de uitzending terug!

26 mei 2021

 
Na twee lockdowns in een pandemie die de wereld nu al ruim een jaar in zijn greep heeft mocht ik afgelopen maandag bij de talkshow Op1 aan tafel plaatsnemen om te vertellen over mijn voetbalverleden en rol in de documentaireserie van BNN-Vara 'De Voetbaldroom'. Kijk hier de uitzending terug!

januari 2021

 
Vanaf half mei zal ik op NPO 3 te zien in de nieuwe documentaireserie 'De Voetbaldroom', waarin verschillenden jonge voetbaltalenten worden gevolgd op hun weg naar het heilige doel: profvoetballer worden. Trainers, ouders, scouts en zaakwaarnemers dromen met de jonge voetballers mee, maar hoe realistisch is die droom eigenlijk en welke prijs moeten ze ervoor betalen? De vierdelige serie 'Voetbaldroom' is vanaf 16 mei iedere zondag om 21.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. Voor meer informatie klik hier!

23 april 2020

 
En hier een link naar de website van het AD, waar mijn verhaal voor Santos-magazine in zijn geheel is voorgepubliceerd. Lees hier mijn verhaal

23 april 2020

 
Ja...Na jarenlange schaamteloze verwaarlozing van mijn website pak ik de de draad weer op. Te beginnen met dit interview in de NRC. Lees hier het interview.

20 september 2016

 
Yes! Twee super mooie recensies voor mijn Hard Gras-special over ' L'équipe du FLN '! Zelfs het woord " meesterwerk" valt...Hoppa! Lees hier de recensie van de Limburger en klik voor de recensie in het Friesch Dagblad hier.

30 augustus 2016

 
9 september 2016, zal ik in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam tijdens eens speciale Hard Gras-avond uitgebreid geïnterviewd worden door Henk Spaan over mijn special voor Hard Gras over de geschiedenis van het FLN-elftal.

30 augustus 2016

 
Volgende week, 8 september 2016, zal in het Maasgebouw van de Kuip het Feyenoord XXL-boek worden gepresenteerd: het dikste, het zwaarste en het grootste sportboek ooit gemaakt in Nederland. In dit boek heb ik als oud-speler, een heel eigen hoofdstuk! Wat me als speler niet is gelukt, is me als schrijver en theatermaker wel gelukt: een plek in de geschiedenis van de mooiste club van Nederland!

30 augustus 2016

 
Sinds een week ligt mijn eerste boek in de winkel! Een Hard Gras-special (nr. 109) over een Algerijnse verzetselftal ten tijden van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog. Na een jaar van onderzoek, interviews en schrijven is het dan zover: een 116 pagina's lange historische reconstructie van een bijzonder voetbalverhaal waarin sport en politiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

01 april maart, 2014

 
Vandaag, 1 april (en dit is geen grap!), heb ik mijn handtekening gezet onder een boekcontract bij de uitgever Ambo Anthos!!! In het boek zal ik terug kijken op mijn jaren en jeugd als voetballer bij Feyenoord. Het wordt een onverbloemd en persoonlijk coming of age-verhaal over toewijding, dromen en de betekenis van mislukking. Over het grote verschil tussen winnen en verliezen. Het geeft een kijkje aan de achterkant van de voetbalwereld en vertelt het verhaal van 99% van alle toptalenten op deze wereld: het verhaal van gewone mannen die ooit de allerbeste waren, maar het uiteindelijk net niet haalden. Vanaf januari 2015 zal ik beginnen met schrijven, maar eerst mijn volgende solo "Zwarte Voeten" uit mijn vingers persen!

24 maart, 2014

 
Ondertussen zijn er de afgelopen weken ook nog een aantal andere dingen gebeurd:

1) ik heb sinds februari een eigen feuilleton in het vakblad 'De Theatermaker', waarin met terugwerkende kracht mijn Tour Journaal van 'Hand in Hand' in zes edities wordt gepubliceerd.
2) Het literaire voetbalblad Hard Gras heeft een verhaal van mijn pen gepubliceerd! Het verhaal dat ik in 'Hand in Hand' nooit heb verteld: een nauwkeurig en onverbloemd verslag van mijn val als beloftevolle voetballer en mijn beslissing om als 21-jarige definitief te stoppen. Tot het einde van volgende maand te verkrijgen in de beter boekhandel!

"Nieuwste loot: Rory de Groot, die niet alleen in het theater bloeit, maar hier debuteert met een prachtig verhaal over zijn korte carrière als profvoetballer in het eerste van Feyenoord."


3) En tot slot, klap op de vuurpijl: naar aanleiding van mijn verhaal in Hard Gras ben ik nu benaderd door de gerenommeerde uitgever Ambo Anthos om een boekcontract te tekenen! Wordt vervolgd.

24 maart, 2014

 
Op dit moment tot over mijn oren in het schrijfproces van mijn nieuwe solovoorstelling "Zwarte Voeten" die 11 oktober uit zal komen in de Rotterdamse Schouwburg. Een voorstelling over de beroemde Franse schrijver en filosoof Albert Camus. Over de poëzie van de keeper en een rebellenelftal. Over solidariteit en eenzaamheid. Over morele keuzes en heldendom. In deze voorstelling ga ik doen wat nog nooit eerder te zien was in de Nederlandse theaters: ik verbind één van de grootste denkers en moralisten van de Westerse literatuur met de populairste en machtigste sport ter wereld en laat zien dat sport wel degelijk politiek kan zijn. Voetbal was nog nooit zoveel oorlog...

5 december, 2013

 
En dan tot slot op deze feestdag: de reactie van de grote acteur/theatermaker Helmert Woudenberg op "Hand in Hand"!

"Hand in Hand is een leuke, intelligente en vooral ook authentieke voorstelling. Dit kun je alleen maar met zoveel plezier en overtuiging maken als je de gespeelde belevenissen, zoals dat met Rory de Groot het geval is, aan den lijve hebt ondervonden.. En dan komt zo'n voorstelling hartverwarmend (en een beetje hilarisch) prettig dichtbij en denk je automatisch met een beetje weemoed terug aan je eigen jongensdromen. Voor voetbal- en toneelliefhebbers een must."

Wauw...

5 december, 2013

 
Lees hier het artikel over "Hand in Hand" in de Leeuwarder Courant..

5 december, 2013

 
En voor iedereen die meer wil weten over Leonardo, over mijn relatie met hem en zijn leven: lees hier het artikel over Leonardo in de VI van afgelopen week. Vier pagina's van de hand van Michel van Egmond (de schrijver van GIJP) inclusief een interview van bijna twee pagina's met mij!

5 december, 2013

 
21 november, de dag dat ik met "Hand in Hand" in Theater de Lievekamp in Oss stond, werd in Rotterdam de biografie Leo-Lachen en Lijden met Leonardo Vitor Santiago van het gelijknamige en voormalige wonderkind uit Rio gepresenteerd. Een bijzonder boek van schrijver Bart Vlietstra over de tragiek van een groot voetbaltalent en mijn "medespeler" in de voorstelling. Met trots verklap ik hier dat in de biografie complete scènes uit "Hand in Hand" en gesprekken met mij zijn opgenomen! Dus ben je nog op zoek naar een goed cadeau voor de feestdagen: bestel dan hier de biografie. Een absolute aanrader voor voetballiefhebbers!

5 december, 2013

 
Na een kleine internetstilte op het nieuwsgebied, hier een snelle update! Op maandag 28 oktober, de dag van de grote Storm, wijdde Jaap Visser zijn volledige column in de Spits aan mij en de voorstelling" Hand in Hand"! Met als grootste eer de titel: Rory de Groot is een Jan Mulder Lees hier de volledige column.

31 juli, 2013

 
En lees hier mijn interview in het AD!

31 juli, 2013

 
De zomer is begonnen maar helemaal stilzitten doe ik niet. Er komt een belangrijk seizoen aan waarin ik opnieuw ga touren met "Hand in Hand" en waarin ik een nieuwe voorstelling ("Zwarte Voeten") ga schrijven en maken. De voorbereidingen zijn in volle gang en de mediastilte doorbroken. Lees hier het CJP interview over mij en Hand in Hand!

12 juni februari, 2013

 
Ondertussen ben ik ook begonnen met de research voor mijn volgende voorstelling "Zwarte Voeten". Een voorstelling geïnspireerd op de wereldberoemde Frans-Algerijnse filosoof Albert Camus, die als student een zeer groot keeperstalent was en ooit in een interview de beroemde uitspraak deed: "Alles wat ik weet over moraal en verplichtingen van de man heb ik te danken aan het voetbal.” Aan de hand van deze opmerkelijke gedachte ben ik nu begonnen aan een zoektocht naar de moraal van de mens en het voetbal. "Zwarte Voeten" wordt een voorstelling over kameraadschap en solidariteit. Over overleven en strijd. Over winnen of voorgoed verliezen. Over hoe politiek en voetbal al vanaf het ontstaan van de sport onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Over geweld binnen en buiten het veld. Voetbal was nog nooit zóveel oorlog...

12 juni, 2013

 
De voorstelling "Hand in Hand: het verhaal van een belofte" gaat volgend seizoen in reprise en zal van 14 september t/m 14 december door het hele land weer te zien zijn. Kijk in " Agenda" voor de speellijst!

12 februari, 2013

 
En luister hier de volledige twee uur durende uitzending van mij als gast bij de volwassenshow van RO Radio terug. Met Jack Wouterse en Hannah van Lunteren als presentatoren en gesprekken over Tetris, voetbal, theater, Edward Hopper, Hand in Hand, een hoorspel, veel muziek en nog een heleboel andere dingen. Voor iedereen die van radio houdt en een paar uur niks te doen heeft! Doorspoelen kan ook!

12 februari, 2013

 
Luister hier de kinderuitzending van mij bij RO Radio terug. Een radioshow van 1 uur over kunst en cultuur in Rotterdam met Jack Wouterse en Hannah van Lunteren als presentatoren en mijzelf als gast! Een bijzondere radioshow voor kinderen en met kinderen!

12 februari, 2013

 
Luister hier het complete live-interview van 19 januari op Opium Radio terug.

12 februari, 2013

 
Lees hier de mooie reportage van Marcel van Roosmalen over mij en Hand in Hand in de Nieuwe Revu!

9 januari, 2013

 
Luister hier het complete interview op Fun X Utrecht terug.

8 januari, 2013

 
Extra voorstelling van Hand in Hand in het Zonnehuis, in Amsterdam Noord, afgelast wegens doodsbedreigingen. Bekijk hier het nieuwsitem van de NOS.

19 december, 2012

 
De trailer van de voorstelling Hand in Hand is vanaf vandaag te vinden op het internet!

12 December, 2012

 
Het interview met Nieuwslog.nl over mijn voetbalverleden en voorstelling Hand in Hand staat online!

20 November, 2012

 
Een lovende recensie van de voorstelling Hand in Hand in de Theaterkrant.

3 november, 2012

 
In het Feyenoord Magazine-nummer van november een uitgebreid interview over mijn verleden bij Feyenoord en de voorstelling Hand in Hand.

1 november, 2012

 
Het interview van november in de UitAgenda van Rotterdam over de voorstelling Hand in Hand.

19 Oktober, 2012

 
Een interview met Voetbal International over de voorstelling Hand in Hand.

19 Oktober, 2012

 
Een interview met Feyenoord TV over de voorstelling Hand in Hand

19 Oktober, 2012

 
www.rorydegroot.nl is online!